Design a site like this with WordPress.com
Per començar

Joaquín Osset Merle

Al juliol de 2015 i a petició del GRMHC i del col·lectiu de persones voluntàries que gestionaven la biblioteca, va aprovar la denominació de Biblioteca Joaquín Osset Merle en record i homenatge al mestre que va treballar i viure a Vistabella el 1936, i que va morir en la defensa dels ideals republicans.

Més informació: Web de l”Arxiu de Vistabella del Maestrat

Joaquín Osset Merle va nàixer el 15 de febrer de 1893 a València. La seua era una família de llarga tradició al Maestrat, ja que el cognom Osset està documentat al segle XIII i posseïa casa pairal a Cantavieja, on diversos Osset van tenir el càrrec de “bayles”.

Joaquín va fer estudis de Magisteri i militars. Va arribar al gratu de Tinent d’Infanteria, encara que no tenia una vocació massa ferma i la Llei de la II República de reforma de l’estament militar de l’any 1931, el va fer deixar-la de banda.

Joaquín es va casar amb Carme Roca Monfort i van tindre dos fills: Miguel i Carmen. Va ser destinat com a mestre a Vistabella pel curs 1935-1936. Tenia clares simpaties republicanes i ací es va incorporar com a Secretari a la secció local d’Unió Republicana. Al llarg del curs escolar va deixar un excel·lent record entre els alumnes, tal com recorda amb claredat Àngel Tena, veí del poble, a qui Joaquín donava classes fora d’horari escolar els dies que no podia assistir per haver d’ajudar a la família al camp.

Amb motiu del cop d’estat del 18 de juliol de 1936, Joaquín és anomenat comissionat per a informar el Governador civil de la situació a Vistabella i és requerit per a reincorporar-se com a militar al grup de comandament de la “Columna Casas Sala”. Es tractava d’una columna mixta, composta per prop de mil homes, integrada per milicians procedents de Castelló, València i voltants, i pel cos de guàrdies civils de Castelló, que partint de la capital, volia la ràpida recuperació de Terol per a la República.

Joaquín va recuperar el seu comandament com a Tinent d’Infanteria i es va incorporar a la Columna el 25 de juliol de 1936. Pocs dies després, i amb motiu de la traïció dels integrants de la guàrdia civil de Castelló a l’alçada de la Puebla de Valverde, Joaquín Osset va ser detingut amb la resta d’autoritats de la Columna, jutjat de forma sumària i afusellat a Terol.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: