Design a site like this with WordPress.com
Per començar

L’emprenta de Joan Fuster

Hui fa exactament 100 anys que va nàixer a Sueca l’escriptor Joan Fuster. Amb motiu del seu centenari, durant l’estiu els seus aforismes van penjar als balcons del nostre poble.

Compartim a continuació alguns dels els seus llibres disponibles a la biblioteca i també l’enllaç al documental L’emprenta de Joan Fuster (Jordi Call, 2022; 73min) recentment estrenat sobre la seua vida i obra:

.

À Punt ha coproduït juntament amb TV3 i la productora València Imagina Televisió aquesta obra audiovisual que repassa la vida i obra de l’escriptor, coincidint amb l’Any Fuster.  […]

Amb imatges inèdites es descobreix la figura d’aquest intel·lectual en el qual destaca el compromís professional i la posició moral

Llig en valencià!

El dia 20 de novembre se celebra el Dia del Llibre en Valencià, commemorant la primera edició del Tirant lo Blanc de Joanot Martorell en 1490.

A la biblioteca del poble pots trobar la literatura en valencià, assenyalada amb color groc en el llom. Hi ha llibres per a totes les edats, i diferents gèneres literaris: novel·les, contes i àlbums il·lustrats, còmic, poesia, etc.

Si vols llegir en valencià, cerca el teixell groc! Ací tenim algunes de les últimes novetats en valencià:

I també recomanem estos recursos en línia:

Dia de les Biblioteques 2022

En 1992, la Biblioteca Nacional de Sarajevo va quedar totalment en ruïnes a causa del conflicte bèl·lic dels Balcans. Cinc anys després d’aquest memoricidi, des de 1997 cada 24 d’octubre se celebra en diversos països el Dia Internacional de les Biblioteques. I a més de celebrar, aprofitem per a reivindicar el que encara queda per aconseguir, per exemple en el món rural.

Una biblioteca no es tracta d’un magatzem ni d’una col·lecció més o menys organitzada ni molt menys d’un “cementeri” de llibres per a uns pocs frikis: l’essencial no són els materials ni tampoc l’edifici, sinó les PERSONES i el seu “accés significatiu a la cultura, a la lectura, a la informació i al coneixement” (segons definició d’Alicia Sellés). I també podríem dir –sobre tot en l’entorn dels nostres pobles molt menuts– que són el centre neuràlgic de la vida educativa, cultural i social d’una comunitat democràtica.

Prescindible? Doncs… sí. Encara que llavors podríes preguntar-te, per què als EUA les biblioteques públiques estan patint cada vegada més atacs.

Rescatem hui el breu i sentit discurs d’Ana Valdés el passat 7 d’abril (durant la presentació en el senat de l’informe “Universalitzar els serveis bibliotecaris a Espanya”). Tens 5min?

Les bibliotecàries i bibliotecaris no estem (només!) per a ordenar i prestar llibres: volem facilitar l’alfabetització digital i també que les persones puguen gaudir de trobar-se i accedir a eixa amplitud de mires que dona la cultura i l’intercanvi amb altres persones, punts de vista, idees, etc.

24.10.2022 Kamishibai : conte nigerià “El sol, la lluna i l’aigua” amb l’alumnat d’infantil.

Si t’abelleix escoltar i reflexionar més –no específicament sobre biblioteques, però té relació– trobem molt recomanable també aquesta entrevista al filòsof estatunidenc Michael Sandel (especialment cap al min 52:30):

Entonces, ¿cómo enseñamos y cultivamos ese aprecio por el bien común? […]
Creo que la verdadera educación cívica […] requiere un cierto tipo de sociedad civil. Y, en concreto, requiere que haya lugares públicos y espacios comunes de ciudadanía democrática compartida, espacios públicos que nos unan, sin importar las diferencias de clase, etnia, raza, religión o política. Lugares públicos que nos unan donde nos encontremos durante nuestra vida cotidiana.

Festa per la llengua 2022

El dijous 6 d’octubre vam celebrar la “Festa per la llengua” en Vistabella, amb teatre a càrrec d’Elisa Matallín a la biblioteca i després el Correllengua fins la plaça del poble.

Allí al Dau, Víctor -el mestre de primària- va llegir el manifest i els xiquets i xiquetes del poble van compartir diversos aforismes de Fuster; els més xicotets, també agafaren el micro per a dir alguna coseta (en valencià, clar).

Vam gaudir molt d’aquest dia tardorenc, tan assolellat i bonic.

El bibliobus arriba a Vistabella

Ahir en l’últim viatge de bibliotaxi, vam aprofitar per a assistir a la presentació del nou bibliobús de la Diputació de Castelló, una mica més xicotet que el ja existent (en la Ruta Sud) i que donarà servei als pobles del Nord (Ports, Alt i Baix Maestrat i Plana Alta).

Es tracta d’un “servei mínim” bibliotecari ja fa temps anunciat i que està dirigit als pobles de menys de 1000 habitants que no compten amb cap servei bibliotecari regular. Oferirà cada 15 dies el préstec de llibres, revistes i audiovisuals (dos documents màxim per usuari, per eixes dues setmanes).

Concretament la ruta G, passarà en dimecres alterns per Xodos (8:45), Vistabella (9:45), Benafigos (11:30), Els Ibarsos (12:30) i La Serra (15:15). Els horaris són aproximats, i cada localitat anunciarà el lloc exacte on se situarà la parada del bibliobús.

En el cas de Vistabella, serà just al costat de l’escola, de manera que els xiquets i xiquetes també puguen pujar un moment i Pepe –el ‘bibliotecari ambulant’– els ajudarà a seleccionar les seues lectures.

A continuació, es pot dotorejar la web amb el catàleg de documents del bibliobús i també el calendari per a l’últim trimestre de 2022: bibliobus.dipcas.es

https://bibliobus.dipcas.es/BibliobusWeb/catalogo/

Próximes dates del bibliobús a Vistabella:

  • Octubre: 13 (dijous, excepcionalment perquè el dimecres és festiu) i 26
  • Novembre: 16 i 30
  • Desembre: 21

Per a més informació es pot contactar telefònicament (606 399 901, dilluns a divendres de 8:00 a 14:00) i també realitzar suggeriments de compra, a través d’un formulari.

Últims llibres viatgers

Ahir vam aprofitar la presentació de la nova ruta del bibliobús (que arribarà al poble a partir del mes que ve) per a fer de taxi a aquests exemplars, que estaran disponibles fins al 14 de novembre 🙂

Col·le: cos humà

Col·le: màquines

Llibres infantils i juvenils

Còmic / novel·la gràfica

Altres

Creem el nostre bosc

Taller infantil d’il·lustració amb elements naturals

Divendres, 19 d’agost de 2022 de 17:30 a 19:30 (Casa forestal del Bovalar, i voltants)

Presentació del llibre Juguem a amagar-nos (Akiara Books, 2022) i taller amb l’autora Verónica Fabregat:

Farem un xicotet recorregut pels voltants per recol.lectar elements naturals que ens serveixen per a experimentar amb tècniques com el collage, l’estampació o el dibuix. I  a partir del resultat de l’experimentació crearem el nostre propi bosc il.lustrat.

.

Formulari d’inscripció

Notícia relacionada: “Quan dibuixe, m’oblide de tot” (El Periódico Mediterráneo, 12/04/22)

Llegir i rellegir

(↑ Foto: #AforismesVistabella )

A l’estiu pots llegir o… RE-LLEGIR!

Perquè potser hi ha llibres que vas llegir fa anys i ara, tornaries a assaborir 😋

En breu trobaràs ací matetix més recomanacions de bon material que tenim a la biblio, incloent ressenyes i podcasts per a orientar-te.

Per a començar, ací van alguns suggeriments:

📕La plaça del Diamant“, de Mercè Rodoreda
📗La sonrisa etrusca“, de José Luis Sampedro
📘Frankenstein“, de Mary Shelley
📙 “Momo”, de Michael Ende:

Política de donacions

Gràcies fonamentalment a les donacions de llibres per part d’usuaris/as particulars i entitats, la col·lecció de la biblioteca “Joaquín Osset Merle” ha crescut fins a constar de més de 3000 exemplars en l’actualitat.

La selecció i gestió de les obres donades –per a la seua posada o no a la disposició del públic– requereix tot un procés (analitzar estat de conservació, idoneïtat dels fons, espai disponible, registre) que comporta un cost de personal, temps, manipulació, i expurgue.

És per això que no tots els exemplars són acceptats i que sol·licitem, abans d’entregar caixes senceres, valorar i seleccionar solament els exemplars que complisquen aquests dos criteris bàsics:

  • Estat de conservació: no s’accepten documents trencats o mal enquadernats, incomplets, bruts, amb humitat o paràsits (que pot fins i tot danyar a la resta de llibres). Excepció: si algun llibre deteriorat o antic és d‘interés local, es pot valorar reparació o desinfecció.
  • Tipus de document i vigència: no s’accepten llibres de text, documents audiovisuals en formats obsolets (vídeo en VHS, CD-ROM…) i tampoc enciclopèdies ni llibres científics de més de 5 anys d’antiguitat. 

És necessari tindre en compte que fins i tot tractant-se de llibres en bon estat, no totes les donacions s’acaben acceptant (p. ex. cas de llibres duplicats).

Les donacions s’acceptaran només amb l’acord que el material donat passe a ser propietat de la biblioteca, qui podrà organitzar, mantindre i utilitzar aqueix fons com considere oportú, reservant-se el dret a determinar la seua ubicació i tractament, i si escau expurgue o donació a tercers.

Procediment a seguir

La persona o entitat que desitge realitzar una donació, es posarà en contacte per telèfon a través de l’ajuntament o preferiblement per email a bibliotecavistabellamaestrat@gmail.com per a manifestar la seua intenció de realitzar una donació, indicant també un telèfon de contacte per a comunicar directament.

Cal llegir el document Donació de publicacions que resumeix tant les normes com els materials que poden interessar o no per a la biblioteca; i emplenar i enviar el excel de Dades de la persona que dona i dels documents que es desitgen donar.

Finalment la biblioteca enviarà a qui dona, un correu d’agraïment amb la relació dels materials acceptats. Els llibres donats portaran una etiqueta dins indicant “Donació de: XXX” (nom i cognoms de la persona), llevat que expressament demane que no s’incloga aquesta dada.

Els llibres que es troben en bon estat i no siguen d’interés per a la biblioteca, podeu portar-los a alguna llibreria solidària com esta a Castelló ONG AIDA Books&More (C/ San Francisco, 7). Contacte: 964 910 175 · aidabookscastellon@ong-aida.org
Horari: Dilluns a divendres, 10.00 a 13.30 y 17.00 a 20.00 / Dissabte: 10.00 a 13.30